Skip to content

Ta bort dålig lukt i garderob – tips som faktiskt fungerar!

januari 31, 2011

Hur får man bort dålig lukt från begagnade möbler? Detta var den enda frågan jag hade när jag för några veckor sedan fick hem garderoben som jag fyndat på blocket. När jag inte kunde få bort lukten med ättika började mitt letande efter fler tips på hur man tar bort illaluktande odör från möbler.

Jag hade länge letat efter en stor garderob till mitt sovum och tyckte verkligen att jag hade gjort ett fynd när jag hittade en i väldigt fint skick på blocket för ynka 400 kr! Jag hämtade den samma kväll och byggde upp den med en gång. Mina vänner som hjälpte mig antydde något om en märklig lukt, men jag kände absolut ingenting, jag var ju bara glad över mitt garderobsfynd. När jag kom hem nästa dag kände jag tydligt stanken: kattkiss! Det luktade kattkiss i hela lägenheten och jag tänkte på den ”söta” katten som bodde hos de förra garderobsägarna.
 
Jag vet att ättika är ett beprövat knep för att bli av med dålig lukt så jag spenderade hela kvällen med att noga tvätta varenda yta med ättiksvatten. Men lukten av kattkiss försvann inte så nu började mitt letande efter fler tips på hur man får bort dålig lukt.

Ta bort dålig lukt med ättika

Ta bort dålig lukt med ättikaIstället för ättika kan man också använda citonsyra för att få bukt med odörer men tydligen ska sura ämnen ta bort basiska doftkällor och vice versa. Kattkiss är antagligen en sur dofkälla och måste därför elimineras med något basiskt ämne.
 
Följande dagar testade jag en del av alla tips jag hittade. Jag lade in färska dagstidningar i garderoben vilket jag inte hyste något hopp till alls och mycket riktigt fungerade det inte heller. Febreeze mot djurlukt var utan tvekan det absolut sämsta köpet eftersom produkten inte hade någon som helst effekt trots att jag upprepade inpregneringen tre gånger och använde nästan hela flaskan. Jag köpte ett oljedoftljus och lavendelolja som fick stå och brinna ett tag i varje utrymme. Detta hjälpte ett tag men så snart lavendeldoften försvann kom kisslukten tillbaka. Jag sprutade också parfym i garderoben men den hade samma effekt som lavendeloljan. Enligt flera bloggar ska också aftershave fungera mot dålig lukt men det testade jag aldrig.
 
Många tipsar om hur man kan få bort dålig lukt med kaffe och det bästa är faktiskt att fylla små skålar med malda kaffebönor och placera ut lite här och där i garderoben. Kaffepulvret suger åt sig den illaluktande doften och sprider istället en trevlig kaffedoft i garderoben. Bakpulver och bikarbonat ska tydligen ha samma effekt som kaffepulvret förutom att det inte sprider någon egen doft.
Kaffe tar bort dålig lukt

Kaffe tar bort dålig lukt


 
Jag hittade ett par doftpåsar med lavendel som fick ligga i garderoben och tillsammans med kaffepulvret spreds en underlig doftblandning av lavendel, kaffe och kiss i lägenheten. Jag undrade ett tag om jag istället hade gjort hela doftproblemet värre.
 
Några andra”luktborttagare” som jag inte hann testa är t.ex. alsolsprit, T-röd eller vanlig ren sprit som man blandar med lite vatten och tvättar möblerna med. Påsar med aktivt kol eller möbelpolish ska också vara effektivt för att få bort oönskad lukt. Det märkligaste tipset jag läste var att man kunde sätta in skålar med varm mjölk eller till och med tvätta med varm mjölk. Jag bestämmde mig rätt fort för att det inte skulle bli nämnvärt bättre att ersätta kattkisslukt med sur-mjölk-doft.
 
Efter drygt en vecka med mycket vädring och en blandning av malda kaffebönor, lavendelolja och doftpåsar försvann tillslut kattkissdoften. Jag lät kaffet vara kvar en vecka till och efter det luktade faktiskt garderoben… INGENTING!
 
Har ni fler bra tips på hur man blir av med dålig lukt? Tipsa oss gärna!
 
 
 
Foto: 1. flickr_moonhouse 2. flickr_LaMenta3
 

20 kommentarer leave one →
 1. mars 26, 2011 4:23 e m

  Fin blogg,

  längtar efter de första bosättningarna på månen

 2. april 3, 2011 8:02 f m

  Men nu var det längesen vi fick ett inlägg här:) Är allt okej med er?

 3. Emil Nilsson permalink
  juni 2, 2011 5:19 e m

  Mycket bra blogg. Ville bara tipsa om att ifall ni har problem med dåliga lukter finns det bättre smidigare sätt än kaffe:). Jag fick låna en purezone luftrenare av en nära vän som arbetar på ett äldreboende den löste mina problem på mindre än ett dygn. (Kattkiss och röklukt.)
  Så prova en luftrenare med uv, negativa joner och plasma helt otroligt effektivt.

 4. Anonym permalink
  juli 27, 2011 12:05 e m

  Jag har ett bra tips hur man får bort kattkisslukt.Jag provade först såpa,ättika.vim,diskmedel,handsprit,tvättmedel och olika golvrengöringsmedel men utan resultat.Jag t.o.m beställde ett medel från ett företag som skulle vara så bra så mot kattkiss.Det enda det medlet gjorde var att förstärka den vidriga kisslukten.Jag hade gett upp hoppet då jag av någon anledning fick för mig att jag skulle prova med skjöljmedel (som man har när man tvättar kläder) och döm om min förvåning lukten försvann i hörnorna.Skjöljmedlet tog bort lukten både på trälisterna,plastmattan och på en heltäckningsmatta.Jag gjorde så här:Rengör först ytan med tex diskmedel så att du får bort intorkad kiss.Lägg sedan rikligt med koncentrerat skjöljmedel på en tvättsvamp som du gnider in på fläcken och låt det torka in.Upprepa tills det bara luktar friskt av skjöljmedlet. .Det skjöljmedlet jag använde heter Sense soft sensation, finns i 1 liters blå flaska på Coop.

 5. december 28, 2011 4:58 e m

  Oj vilken kamp… och du vann!! Ska spara dessa knep:)

  • november 19, 2013 5:20 f m

   Unfortunately, that is quite common in Hong Kong but also over the world. If I am not deaf and suelry need some human contact, you may place me in that group as well. My cousin is the ‘boy’. Though he does enjoy basketball and travelling. He has not worked since college. Dealing with working adults can be difficult for him. That talks of finance, news and arts are a bit too much for him.

 6. Anonym permalink
  februari 23, 2012 9:20 f m

  SHAKE doftpulver för skåp eller dammsugare hjälper

  • december 16, 2013 9:13 f m

   Underbara Luva!!!! Det e4r klart det inte re4cker med att bara svara mmm !! Det vet ve4l ALLA!!! Du har se5dan koll pe5 massor med ord!!!! Vad MYCKET du ff6rste5r!!!!!! PUSSAR

 7. Anonym permalink
  februari 23, 2012 9:22 f m

  Finns på COOP Västberga

  • december 16, 2013 12:13 e m

   Skf6nt att hf6ra att det e4r fler e4n jag som tycker det e4r en sve5r fre5ga!:) Boklusen: Det e4r nog se5! Det le5ter ju ve4ldigt pskktriat!

 8. Lilly permalink
  mars 16, 2012 12:10 e m

  Hej!

  Jag har beställt online. Fantastisk produkt.

  http://www.makemesmile.se/hem-shake™/shake™-för-skåp-6311225

 9. Antero K permalink
  september 16, 2012 4:18 e m

  Vi kommer inom kort att börja leverera en produkt, bakterier som lever av ”luktmolekyler”. Bakterierna är helt ofarliga och fungerar på riktigt t.ex. på katturin, hundlukt, mm. mm.
  Vi kommer att behöva återförsäljare. Söker personer som kan testa produkten och fungera som referens. Du som testar får information om hur produkten fungerar och används men bestämmer helt själv vad du tycker om produkten.

  mtreid@tyfonmail.se
  .

 10. Anonym permalink
  september 18, 2012 2:15 f m

  Hmm, ja som ni ser…är liiite sen med mitt ”problem”. What ever!=) Jag bor i en lägenhet där huset är byggt på 60-talet, snålt med förvaring vad gällde både skafferi och garderober.Vart eftersom vi har bott här, och lite efter plånboken, har vi renoverat, men ett par av de gamla inbyggda garderoberna har vi kvar. Lukten i dem är svårt att beskriva men har man besökt ett gammalt torp eller liknande kanske ni förstår vad jag menar. Jag har tvättat med diverse medel och målat invändigt men icke…Känner att det inte ”bara” är att riva ut skiten, (även om jag vill, helst nyss;) men garderober är dyra, (dom JAG vill ha), så vi får stå ut med dessa ett tag till. Så..kaffe!? Jaa varför inte!?Måste pröva!

 11. november 30, 2012 2:10 f m

  Det finns ett antiluktmedel som heter yokoair eller nåt sånt, pulver i en burk som man strör på området, låter verka en stund eller över natten och dammsuger bort.
  Ättika och potatismjöl lär också vara bra, skålar med ättika som får stå framme och dra åt sig lukten, att strö potatismjöl på t ex matta med hund/kattodör och sedan suga upp (obs ej med munnen utan alltså med dammsugarn).

 12. november 30, 2012 2:16 f m

  googla just på yokoair han lär finnas på clas ohlson
  http://www.luktfritt.nu/
  och han tar står det dokumenterat på kattpiss. Bingo!

  • januari 29, 2013 1:09 e m

   Dear Melon: Congradulations!! Haven’t checked your site for a while. Can’t beivlee you have already got a baby. It was great that you decided to be a full-time mom. I really enjoy spending time with my daughter and watch her grow and develop day by day. Yet, I suffered minor depression after being prisoned with the baby for too long without having time to rest, relax and have fun. Now I hire a part-time nanny to come over to the house to help me out so I can take a break or have lunch with friends once for a while. I’m sure you will be a wonderful mom. Just don’t exhaust yourself. Sometimes, grandparents can be good resources, too.Take care,Patty

 13. januari 15, 2013 3:09 e m

  Airmaster tar bort damm, pollen och unken lukt, såsom källar-, rök- eller mögellukt.

  Jag kan tipsa om Luftrenaren Airmaster Nova som är svensktillverkad.
  Den hjälper allergiker, astmatiker och Er med pollenallergi då den tar bort bakterier, virus och mögelsporer från luften. Luftrenaren eliminerar också oönskade lukter såsom röklukt och källarlukt . Hemtjänsten i flera kommuner har köpt den pga personalens arbetsmiljöproblem hos rökare.

  http://www.ventbutiken.se/luftrenare

  • januari 26, 2013 4:57 e m

   Fy vilket ruettt bemf6tande du fick! Ne4r jag jobbade pe5 Lindex hade vi ungefe4r ne5got liknande, att det som satt i ff6nstret skulle sitta och fick inte tas ner ff6rre4n ett visst datum, men visst kunde man boka dem om man verkligen ville ha dem. Och att hon inte ens kunde ringa in till den andra affe4ren.. nej fy vad de5ligt!Skf6nt att du fick med dig byxorna och att de var bra pe5 dig iaf! Hoppas allt e4r bra med er iaf! Se5g att man ska rf6sta igen pe5 Viggo, klikar vidare asap! KRAM

 14. Gabriella permalink
  juni 15, 2014 8:25 e m

  jag brukar ta små snap glas och fylla dem med sköljmedel och placera ut dem i garderoben. då får du en gudomlig lukt av nytvättat.

 15. september 21, 2015 9:01 e m

  jag har fått vatten i dammsugaren och sen har den stått och torka några dagar
  men nu har jag hört att det är möggel luckt från den
  det lucktar så illa så att jag får ont i huvudet
  så illa lucktar det av denn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: